DESS

Lynxfun

Välkänd medlem
2 feb 2009
2.926
2
36
Norrbotten
Det skulle säkert vara möjligt rent elektroniskt att begränsa hastighet och/eller motoreffekt via DESS eller en annan mappning i ECU:n.

Torde dock kräva en helt ny typ av CVT-lina där variatorkalibreringen skulle behöva regleras elektroniskt så att maskinen är körbar på vettigt sätt.

Då kostnaden att utveckla ny drivlina är jämförbar med framtagande av ny motorteknik så är nog kundunderlaget för litet i dagsläget men i framtiden kan möjligheten finnas att implementera ny teknik från t ex ATV då den marknaden är så mycket större än den för snöskoter
 

monno

Välkänd medlem
16 okt 2010
3.605
92
48
Örnsköldsvik
Till vattenskotrar har man 2st Dess, en full fart och en learning key som begränsar fart och effekt. Dock behöver man ju som sagt inte bry sig om nån variator på dom :)
 

800PSR

Välkänd medlem
28 feb 2009
1.476
2
16
Vikmanshyttan
Många vattenskotrar har flera olika program i boxen . finns vissa skotrar som har det men endast ett kan vara aktiverat.
Helt klart borde det gå att ställa ner effekten rejält. Men frågan är om det går att skifta program via DESS? Elektronisk varvtalsbegränsning är ju en enkel åtgärd.