Venture 500 -99, tvärstopp..! =(

goliattm

Medlem
11 feb 2009
12
0
1
Sundsjön
Min dotter körde sin farfar skoter (med farfar bakpå) ett varv runt sjön, ca 3-4km, max 40km/h. Mjuk och fin körning på fint underlag med andra ord. Väl tillbaka hos oss andra släppte hon bara gasen o lät den rulla tills den stannade, slog sedan av motorn och stod still ett tag. När vi sedan skulle åka igen står mattan tvär-still! Motorn går om en klocka, gasar man så vill den liksom iväg, men mattan står still. Den niger tom. i fjädringen, men kommer ingenstans, precis som om bromsen satt fast. Men bromsen är det inget fel på, skivan snurrar fint om man ruggar på variatorn. När man gasar så vill "kugghjulet" under som drar mattan (förlåt en okunnig) dra, men mattan står som sagt helt still, både framåt o bakåt. Vi fick släpa den ca 100m med traktor upp till närmaste väg, inte heller då släppte mattan. Tips, idéer o glada tillrop?

Till saken hör att den köptes nyservad på firma för ca 1 år sedan, o har inte gått särskilt långt sedan dess. 15-20 mil max, och bara lugn o fin körning på bra underlag.. Den gick klockrent runt sjön, lätt o fint, inga missljud, ingenting. Och sen bara tvärstopp.. =(
 

Emanuel

Välkänd medlem
30 sept 2012
936
3
16
Dalarna
Troligen har slidsen (dom svarta/vita eller röda plastskenorna som mattan snurrar på) smält av värmen och när dom sedan stannade så smälte skenorna fast i plåthylsorna som sitter i mattan. Detta händer när det är för lite snö för att kunna kyla skenorna i boggien.

Prova att hänga upp skoten i upplyft läge och ta sedan något lagom snällt verktyg och bänd försiktigt bort mattan från skenorna. Kontrollera sedan att mattans plåtskivor är rena och att slidsen (plastskenorna) är raka och att det ej syns någon aluminium som nöts fram.

Är skenorna vågig så kommer dom nötas ut ganska snabbt och behöver bytas men om dom ser ganska okej ut så går det nog att köra vidare på dem. Tänk bara på att skoten måste sjunka ner en bit i snön för att kunna få kylning till dessa skenor.