Svagt lyse ibland.

Lidde

Välkänd medlem
1 jan 2000
200
0
16
På min EC 540 -82 är det som sagt svagt lyse ibland. Jag har provat att mäta spänningen till lyset och det är bara ca 0,8 volt när det lyser svagt. Det började efter att variatorremmen pajade så nåt borde ha skadats, men vad? Kan det vara dålig jord, eller är det nån pluskabel som är skadad och som ligger och jordar? Jag är inte så bra på det elektriska så jag är mycket tacksam för tips.

M v h // Lidde
 

torbjorn

Välkänd medlem
1 jan 2000
2.526
9
38
Sundsvall
Tänk på att det är växelspänning till lyset på en skoter.

Men spänningen är inte direkt sinusformad.
Om man mäter med en vanlig billig digitalmultimeter ställd på växelspänningsmätning så får man ett värde som nånstans mellan hälften och dubbla den verkliga spänningen.
Ska man mäta rätt måste man ha ett instrument med s k True RMS-funktion, och det finns bara på rätt dyra digitalmultimetrar.

Ett billigare sätt är att skaffa två exakt likadana 12 V glödlampor (t ex 5 W lampor för baklyse), koppla in den ena till den spänning du vill mäta i skotern och den andra till en likspänning som du kan variera.
Justera likspänningen så bägge lamporna lyser lika starkt och mät sen likspänningen med "vilket instrumet som helst".
 

Hjulboggie rules

Välkänd medlem
21 sept 2004
3.987
25
38
Luleå
Vanligt fel

Yamaha har haft problem med spänningsregulatorn på många av sina äldre maskiner. Jag hade samma problem och då byttes den och allt blev bra.

På ET340 sitter den under höger fotplatta, bara att skruva bort och ersätta med en ny. Den kostar rätt mycket men det finns pirat för halva priset, ca 300:-.

Jag skulle tro att det är samma fel på din maskin.