skotern dog:(

netram

Välkänd medlem
1 jan 2000
291
0
16
formulan 3an dog/stannade när föraren släppte på gasen ,gick inte att få igång. hade gått på choken en halvmil innan... ingen gnista.. kan man dräpt alla tre stiften?? eller är det statorn eller cdiboxen?
 

torbjorn

Välkänd medlem
1 jan 2000
2.526
9
38
Sundsvall
Formula 3 är ju ökända för att ha dåligt med tändenergi, så det behövs inte mycket till sot eller blöta tändstift för att den inte ska gå alls. Prova att elda ren stiften med gasollampa, eller, om du har tillgång till en annan skoter med kraftigare tändsystem, kör ren stiften ett och ett i den.

CDI-boxar går sällan sönder. Eftersom felet uppstod just vid gasuppsläpp så skulle jag nästan gissa på något kabelfel om det verkligen är något annat än tändstiften - typ söndernött kabel som var nästan av och den sista tråden gav upp när motorn rörde sig lite vid gasuppsläppet.

Statorfel har förekommit på sådana maskiner, men då är det nästan alltid skarvhylsorna mellan spoltrådarna och utgående kablar som har varit dåligt lödda/pressade, det är lätt att åtgärda och man behöver knappast byta stator. Typiskt för detta fel är att om man ohmmäter statorspolarna för tändningen, så får man högre resistanser än korrekt värde (alltså inte totalt avbrott), som dessutom ändrar sig om man t ex ruskar om motorn eller polvänder instrumentet mellan två mätningar.
 

JAAG

Välkänd medlem
1 jan 2000
4.466
378
83
Malå/Adak
Köra med choken på i en halvmil, förarfel eller var det -65 ute? =)
Många tripplar är bra på att släcka stift om dom surar bara en liiiiten aning, så börja med att byta stift.
 

netram

Välkänd medlem
1 jan 2000
291
0
16
mm det var en rookie som körde.....ska kolla närmare nästa helg. jo jag börjar med stiftbyte och kolla kablarna :)

mvh och tack för tipsen