Skoterförbuden i Kiruna kommun

Stugsittaren

Välkänd medlem
15 sept 2007
2.163
98
48
Sveriges motsvarighet till Afrika
jahap då var det dags för det mest omfattande skoterförbudet någonsin i Kiruna kommun. Ansökt av en tidigare tjänsteman på Länsstyrelsen och av bla Gabna Sameby. Instansen som tar besluten är Länsstyrelsen i BD län. Flera av områdena har garanterat ingen ren i markerna och beslutet är taget av människor som bor lååångt bort härifrån.

I Kirunakommun som är större än Skåne Blekinge och Halland tillsammans är arealen av permanent skoterförbud i ca 4000km2. Till detta ofantligt stora område skall läggas till de tillfälliga förbuden som finns på olika platser i kommunen varje år, dessa är alltså otroligt mycket större än tidigare.

I debatterna på nätet får samebyarna kläda skott för folks ilska och visst det är dom som har sökt om förbudet. Men så vitt jag vet är Samebyarna ingen myndighet utan en statlig konstruktion genom 1928 års renbeteslag till en minoritet av Sveriges samer. Hänvisningen är ren i markerna och det finns ren men vääldigt lite i dessa områden. Jag skulle vilja påstå att det är rena lögner baserat på 40års erfarenhet av västrafjällen.

Men ilskan borde riktas mot det Socialistiska systemet med beslut av instanser som Länsstyrelsen. HIT ska vi skoteråkare rikta våran ilska och börja ställa krav. Det är frågan om en handfull människor som tagit detta beslut utan att höra oss. Att börja mejl bomba dessa personer är kanske en ide att börja med.

Vad tycker vi om allt detta och hur ska vi organisera oss för de befintliga organisationerna verkar inte vara till hjälp .
 
Reactions: Boondocksaint

A.Holm1

Insane sledder
8 feb 2007
2.670
18
0
Grängesberg
Ja, tycker också det låter konstigt...

Med min lilla erfarenhet kring renskötsel så har man renarna i skogslandet på vintern, för att sedan driva dom uppåt fjälls till våren då dom ska kalva.

Hur mycket ren finns det i området Riksgränsen/Abisko denna tid på året?
I högfjällsområdena?
Inga gissar jag...
 

Stugsittaren

Välkänd medlem
15 sept 2007
2.163
98
48
Sveriges motsvarighet till Afrika
Den senaste tidens handgemäng och konfrontationer mellan skidåkare/hundspann i skogslandet runt Kiruna är väl en del av beviset att västrafjällen inte har så många renar. Särskilt inte Kårsavaggeglaciären eller Goublavagge eller Hoigandalen för den delen. Dessa förbud är obefogade, beslutsfattande personer som tillförordnat länsråd Antti tex är förd bakom ljuset tänker jag
 

mas

Välkänd medlem
17 dec 2011
1.150
145
63
Säfsen
Men står ni maktlösa, eller finns det möjlighet att överklaga?

Myndigheterna borde ju vara öppna för att ta till sig ny information? Är den sedan motstridig mot den information som de jobbar efter just nu, så borde de göra en djupgående undersökning om vad som faktiskt ligger närmast sanningen...