Rättigheter

N

Nyfiken

Om man filmar på en skotershow, får man då använda det till försäljning tex till biografer eller videobutik? Jag är nyfiken vad ni tycker som läser det här! Inte vad som är rätt juridist. Tycker ni man ska ha ett OK från arrangören o åkarna. Eller ska man skita i det? Skriv vadni tycker!
 

henkew

Välkänd medlem
31 dec 1999
1.630
0
16
44
Bredbyn
www.henkew.com
Juridik

Vad som gäller just juridiskt skulle jag hellre vilja veta, nån som vet?

Tänker man tjäna pengar på det man filmat så tycker jag absolut att man ska fråga åkarna först, filmar man bara för kul så spelar det väl midre roll men nog tycker jag att man kan presentera sig då också.
Det här med att ha med skotershower i amatörfilmer tycker jag också är lite fel, i.a.f. när det inte är det "egna gänget" som kör, man ska köra själv i sin egen film!
 

GeK

Välkänd medlem
1 jan 2000
593
3
18
Stockholm, kör i norra dalarna
Är ju ingen jusrist men jämnför med en konsert. Där står uttryckligen på biljett och vid entrén att "ljud och bildupptagning" är förbjuden. Skulle tro att om arragörerna inte uttryckligen förbjuder "kommersiell ljud&bildupptagning" kan dom få svårt att hävda något annat. Det klart dom kan hota med tingsrätt som man brukar för att skrämma "svenssons" men jag rekommenderar att rådgöra med advokat specialiserad på upphovsrätt. Borde inte kosta mer än nån timme i arvode.
 

flunken

Aktiv medlem
1 jan 2000
52
0
1
Man behöver inte någon persons tillstånd för att filma dem enligt svensk lag. Med konserter är det annorlunda då man vill skydda rättigheterna till något med konstnärligt värde. Skotershower är helt ok att filma. Rent moraliskt så gäller väl bara att de som ställer upp i showen vet att de kan bli filmade. De vet om det och accepterar det.

/P