Polaris Euro Trail SKS 550. Lampa bakom höger fotstöd

whiskycola

Medlem
28 jan 2007
8
0
1
Har en längre tid haft problem med min gamla Polaris från -99. Lämnade nu in förgasarna för tvätt och därefter går den som en klocka i motorn.

Inga lampor framåt lyste, så jag öppnade huven när den gick på tomgång för att kolla. Då såg jag en liten svart dosa alldeles bakom höger fotstöd (i motorrummet) som lyste svagt orange. Vet någon vad detta är som lyser?
Alla lampor var trasiga, kan det finnas ett samband?

Det finns inget batteri på skotern.
Otroligt tacksam för svar.
 

whiskycola

Medlem
28 jan 2007
8
0
1
Det verkar vara regulatorn som sitter där. Den lyser, är det nån som vet om det betyder att den är trasig?
Troligen den som gjort så att övriga lampor har gått sönder.
 

torbjorn

Välkänd medlem
1 jan 2000
2.526
9
38
Sundsvall
I de flesta regulatorer för skotrar med växelströmssystem för lyset sitter en eller två små glödlampor som fungerar som spänningsberoende motstånd. Det är helt normalt att de glöder svagt, men oftast är de ingjutna i en ogenomskinlig gjutmassa så man inte ser något av dem. Lyser de starkt eller inte alls så kan man däremot misstänka regulatorfel.
Om du ska mäta spänningen i elsystemet, så bör du använda en bra (dyr) digitalmultimeter som visar s k sant effektivvärde (True RMS heter det på engelska), eftersom växelspänningen är ganska "hackig" och inte särskilt sinusformad så brukar billiga multimetrar visa katastrofalt fel.

En billig metod att kolla spänningen är att ta två exakt likadana 24 V glödlampor. Koppla in den ena till skoterns elsystem och den andra till en reglerbar likspänning, justera likspänningen så att båda lamporna lyser/glöder lika starkt, mät sedan likspänningen.
 

whiskycola

Medlem
28 jan 2007
8
0
1
Tack Torbjörn. Ska se om jag kan få tag på en True RMS multimeter.
Jag har inte sett att det har lyst där tidigare, så jag misstänker att den lyser starkare än normalt, vilket kan tyda på att den pajat. Ska testa lite så får vi se.