Montera Eftermarknads handtagsvärmare Yamaha Mountainmax

lynx_89

Ny medlem
3 nov 2009
4
0
1
Kalix
Tjenare har en fundering! Har bytt styre på Mountainmaxen och vill nu montera handtagsvärmare.
Yamaha har ju lite speciell styrning med rattar för reglering beroende på hur varmt man vill ha på handtagen eller gastummen, Sedan går det ju en kabel med strömmatning till varje handtag samt en kabel som sitter mellan de två handtagen.

Hur har ni som bytt styre på era äldre yammor kopplar för att få detta att fungera? Tanken var att man kanske köper typ nå snopro värmare eller liknande som man klistrar på styret, men kommer det funka att reglera med rattarna på skotern eller fungerar dom bara om av/på?

Tacksam för svar!
MVH. Henke
 

torbjorn

Välkänd medlem
1 jan 2000
2.526
9
38
Sundsvall
På Yamaha brukar handtagsvärmen matas med växelström från en särskild spole innanför svänghjulet, och den där prylen med ett vred på är helt enkelt en "dimmer" med en triac (alltså ungefär samma sak som används för att dimma 230 V-lampor i elinstallationer, men byggd för lägre spänning och högre ström). Jag vet inte vilken spänning som används i handtagsvärmarkretsen, men om det är omkring 12 V med dimmern fullt pådragen och kretsen belastad med originalvärmarna så bör det fungera med "standard" 12 V-värmare som då kopplas parallellt. Skulle det vara kring 24 V så får man seriekoppla istället.

Tänk på att växelspänningen ofta är ganska "ful" med mycket övertoner, så en billig digitalmultimeter visar förmodligen inte alls rätt om du försöker mäta spänning med den. Försök låna eller få tag på ett mer påkostat instrument som visar sant effektivvärde (True RMS på engelska) om du ska mäta i växelspänningsdelen av ett skoterelsystem.

Se också elschema för skotern (brukar finnas med i instruktionsboken när det gäller Yamaha).