• Forumet är nu uppdaterat och Tapatalk är tillfälligt avstängt. Läs mer här.

Montera boggie på Yamaha SM -76

13 aug 2018
7
0
1
25
Vilhelmina
Har slängt i en mxz boggie i mitt SM chassi, funderar nu bara på vars jag bör placera boggien? Antar att man inte vill ha den allt för spänd utan att man ska spänna mattan med vändhjulen, men tänkte kolla om nån här inne har några bra tips.
 

Mas såklart

Välkänd medlem
17 dec 2011
933
69
28
Säfsen
Har du slängt i en MXZ-boggie i skotern, och NU undrar du hur den ska monteras??

Antar att du "tänker" montera boggien, och att du undrar hur du ska montera den?
Då ska du väl också byta mattan till 307-matta också? Hur löser du drivningen? SM har centerdrift och det har inga 307-mattor.

Har du löst detta så är det väl inga större problem att använda en MXZ-boggie. Du måste ta reda på avståndet från främre till bakre boggiefästena på Ski-Doo:n, samt avståndet från bandtunnelns tak på den samma.
Sedan så är det en fördel om du kan ta reda på diametern på drivhjulen på Ski-Doo:n och jämföra dem med dina nya drivhjul på SM:en.
Är det samma diameter på på båda så kan du utgå från avståndet från drivaxel till främre boggiefäste på Ski-Doo:n, är nya SM-hjulen mindre så får räkna lite på hur mycket längre bak boggiefästena ska vara för att det ska bli rätt.
 
13 aug 2018
7
0
1
25
Vilhelmina
Har löst drivningen genom att med svarv ta av ändarna på SM drivaxeln å svetsa ihop dem med mxz drivaxeln, på så sätt kan man använda sm'ens egna kedjehus och lagerhus på motsvarande sida,

De ja alltså undrar över är just de du nämner om att mäta mellan monteringshålen på Ski-Doo chassit, om man med fjädring och allt i boggien lägger boggien i chassit, å sen märker ut vars hålen "bör" vara, blir de jätte fel då?
 

Mas såklart

Välkänd medlem
17 dec 2011
933
69
28
Säfsen
Hoppas att skarvningen av drivaxeln håller och att den blev rak. Men du har nog koll så att det funkar 👍

Håltagningen för boggien måste göras som en kopiering från MXZ-chassiet. Från drivaxel till främre boggiefäste och sedan från främre till bakre boggiefäste. Är förstås noga att det blir lika på höger och vänster sida, så dubbelmät många gånger.
Det som är überviktigt är avståndet mellan främre och bakre boggiefäste, det är detta som gör att boggiens länkage/fjädring fungerar.
Om du bommar på några millimeter med måttet från drivaxeln gör inte så mycket, det resulterar bara i att du kan få spänna eller slaka mattan annorlunda än på Ski-Doon.
Hålens läge i förhållande till bandtunneltaket bestämmer du själv, men det påverkar hur skotern kommer att "stå" på snön och även skidtrycket. Flyttar du ned fästpunkterna långt ned från bandtunneltaket så kommer du få ett högt skidtryck som inte alls blir skoj på hårt före.
En annan sak jag tänkte på. Med drivhjul från MXZ, hur mycket plats får du för mattan ovanför och framför drivaxeln? Får du plats med en matta med högre kammar än 14-19mm?