minska ljudvolym åt dubbla rör

antonbc

Välkänd medlem
17 sept 2012
924
67
28
6
Har monterat dubbla pipor på min snopro och trots större ljuddämparkroppar så lever det om lite för mycket! (för min del spelar det väl iofs ingen roll men man ska ju våga köra skotern bland folk också utan att orsaka förbudsområden överallt :wondering:)

jag vet att det optimala är att ha en ljuddämpare så pipornas ljudvågor tar ut varandra, detta är dock inte så lätt då piporna slutar 40cm ifrån varandra och det är stor platsbrist. sen är frågan hur mycket tystare blir det med en dämparkropp?

för att piporna ska ha lika lång väg till ljuddämparen blir ljuddämparkroppen bara typ 15cm lång max.

Fråga 1: om man ska ha en singel ljuddämpare som är vettig storlek, är det ok att ena pipan hamnar direkt i ljuddämparen, medans den andra får 40-50cm längre om man tar upp dimensionen på röret mellan stingern och dämparen?

Fråga 2: diametern kommer inte bli speciellt stor, kommer det bli så mycket tystare då?

Fråga 3: funkar det bra om man har en flerkammar-dämpare? eftersom jag är lite tveksam på att det blir så mkt tystare med en smal "raktigenom-dämpare"
stingerdiameter verkar liks vara lite stor det lilla jag testat än, så kör jag vidare med "levaom-burkarna" måste jag nog stingra ner lite. Tänker att mottrycket blir större om man gör en dämpare med flera kammare. vet dock inte om det är möjligt rent platsmässigt...

kastar ut frågorna, om någon har lite bättre koll än mig skulle det va skönt att bolla idéer lite! kan ju spara lite jobb för mig iaf :amuse:

mvh
 

Boost III

Välkänd medlem
19 feb 2009
10.639
802
113
Kramfors
Enkeldämpare är ju vägen att gå. Problemet är bara om du inte kan få upp volymen på ytterhöljet dämpare. Den bör vara så stor som möjligt. Kammardämpare blir ju tystare om den byggs rätt! Om du skulle få plats med en 800a org dämpare skulle den gå som tystas såklart och motståndet i den burken " kan ev passa bra". Om du väljer singeldämpare med rör igenom så kan du gå ner till ca 48mm rakt igenom om du ändå tänkte stingra ner. Då behöver du förmodligen inte stingra ner och volymen minskar någ gämfört med 51-60mm rör som är mer vanligt på singelburkar.

Att ha ena stingern 40-50cm längre kan gå bra om du går upp en rördim vid samma längd som den korta slutar. Den korta bör vara runt 20-30cm för att funka bra mot den andra långa, tryck in stingern i pipan om så behövs.
 

antonbc

Välkänd medlem
17 sept 2012
924
67
28
6
finns ju en risk jag bygger om till singeldämpare som sedan lever om lika mycket, pga platsbrist..... men tack för svaret, då är det ju ett alternativ då det kanske fungerar ändå med olika långa rör till dämparen

en (dum?) tanke slog mig, hur blir det om jag drar ett rör mellan inloppen på ljuddämparkropparna jag har nu? Får jag samma effekt när det gäller ljudnivån som en singeldämpare då? - Tänker att ljudvågorna från piporna kanske tar ut varandra mer då

Sedan har vi ju bonnmek-metoden då man drar bultar genom avgasröret för att få mer studs på ljudvågorna så att de tar ut varandra, någon som testat det på skoter? blir mindre area i röret så man få hålla koll på mottrycket antar jag. Min gissning är att det kommer knappast bli en märkbar skillnad på ljudnivån dock :p
en folkrace-metod :eyebrows:
 
Last edited:

Boost III

Välkänd medlem
19 feb 2009
10.639
802
113
Kramfors
Det enda som garantera tar ner ljudet är att minska utblåsen ur dämpare. Om du funderar på strypa stingrarna så stryp utblåsen istället. Om du provar det så gör konor som har ca 45gr vinkel för det ger minsta motstånd ner till ett mindre hål. Gå ner stegvist och ha koll på spikning! Ev kan du måsta bestycka lite fetare vid strypning för att få bort spikning.