metallpartiklar på oljestickan!

Niclaes

Aktiv medlem
4 nov 2009
62
0
6
Sundsvall
Skulle precis starta upp skotern för första gången på 10 månader och kollade oljan i kedjehuset innan. Då upptäkte jag att den var full i metallpartiklar de första 3 gångerna jag doppade ner den. Skotern är en ski doo renegade 800 -07 och är nerdrevad 2 kugg och då byttes även kedjan. Men detta var för 3 år och 250 mil sedan. Efter detta har oljan bytts innan varje vinter men inte med detta problem. Så min fråga är kommer detta ifrån kedjan eller drevet? och är det vanligt att det blir så i oljan? Räcker det med att spola rent och byta olja eller är det nya grejjer som gäller? Tycker det verkar dåligt då kedjan varit bra spänd och bytt för inte alls så länge sedan. Eller?

Tacksam för svar
Niclaes
 

Gabbe1

Välkänd medlem
6 nov 2011
1.601
21
38
Ö-vik
Det är normalt med lite metall på stickan, det sitter en magnet längst ner på stickan just för att samla upp metallspån.
 

Niclaes

Aktiv medlem
4 nov 2009
62
0
6
Sundsvall
Ja lite är jag med på att det ska vara, men nu var det som en igelkotts taggar runt hela stickan när jag drog upp den första gången. Får öppna upp och kolla kedjehuset i veckan.
 

KalleT

Välkänd medlem
8 nov 2008
2.350
3
38
Frösön/Rönnöfors/Offerdal
ta av locket och rengör allting,släpp spänningen på kedjan,dra spännaren för hand utan verktyg tills den spännt kedjan,dra ytterliggare ett kvartsvarv med verktyg,kolla hur spänd den blev(detta beror helt å hållet hur stark i nyporna du är)har man mkt spånor i oljan så har man antingen ingen magnet eller så är den full,eller så har du spännt kedjan allldeles för hårt,syns det inget konstigt på delarna där inne så sätt i hop och slå i ny olja å ut å gasa
 

oskaar

Välkänd medlem
26 mar 2012
470
1
16
Umeå
Då du har kedjehuset öppet så kolla linjeringen på dreven också. Jag brukar inte dra åt övre muttern helt utan lämna några millimeter så att det övre drevet blir "flytande"
 

Doo

Välkänd medlem
1 jan 2012
1.350
1
38
Stopp nu.
Aldrig verktyg på kedjesträckaren.
Dra så mycket du kan för hand, skilljer det bara nån mm för att få i nålen kan det gå om man vrider sekundärvariatorn, annars får man slacka den så nålen går i.
 

polarisindy400

Välkänd medlem
11 jan 2009
3.386
16
38
piteå
tappa ur oljan och fyll i ny olja, vad som helst billig motorolja går bra och överfyll och starta sedan skotern och kör runt mattan lite, sen tappar du ur oljan och slår i rätt olja. då har du sköljt ut kedjehuset och det är rent. är vanligt med spån där så kör på