Lynx Cobra laddar ej.

Dr Stein

Välkänd medlem
1 jan 2000
130
0
6
Hur fungerar laddningen på en skoter, har bara erfarenhet av bilar?
Finns det ett laddningsrelä?

MVH Daniel



 

torbjorn

Välkänd medlem
1 jan 2000
2.526
9
38
Sundsvall
Ja, det finns en laddningsregulator (Laddningsrelä ska man inte tala om på moderna bilar heller, egentligen. Ett sådant, s k bakströmsrelä, fanns på den tiden man hade likströmsgeneratorer, alltså fram till slutet av 60-talet) även på skotrar.

Men den fungerar inte alls på samma sätt som på en bil.
På en skoter finns det ingen magnetiseringslindning i generatorn, utan i stället används permanentmagneter i svänghjulet. Man kan alltså inte reglera spänningen genom att styra magnetiseringen, som på en bilgenerator.
I stället används tyristorer som antingen kortsluter generatorn när batterispänningen hotar att bli för hög, eller också kopplar de bort generatorn från batteriet i det läget.
Den kretsen brukar vara hopbyggd med likriktaren till en liten hopgjuten burk.
Oftast har man minst två helt separata generatorlindningar, där den ena används för lyse och handtagsvärmare, medan den andra används för batteriladdning. Ibland finns en egen lindning för handtagsvärmen också.
För varje lindning brukar det finnas en egen regulator, men det är bara för batteriladdningen man bryr sig om att likrikta strömmen. De övriga kretsarna får alltså växelström!