LVSlutburkar..?!!

Medelsvensson

Aktiv medlem
5 dec 2008
56
0
1
Boden
Har en undran, detta med LVslutburkar...alltså hur är regelverket kring detta, får man ha LVslutburkar ?....tydligen någon som sagt att lederna kring S:a Svartbyn kommer att stängas om inte skotrar med LV slutburkar slutar att köra där...stämmer detta ?...jo jag vet att LV slutburkar endast låter illa på "slutet"...osv osv...nåja...nån som kan detta ?..vet nått...osv osv..

MvH
Medelsvensson

(LV=Lättvikt)
 

Lynxfun

Välkänd medlem
2 feb 2009
2.926
2
36
Norrbotten
Har en undran, detta med LVslutburkar...alltså hur är regelverket kring detta, får man ha LVslutburkar ?....tydligen någon som sagt att lederna kring S:a Svartbyn kommer att stängas om inte skotrar med LV slutburkar slutar att köra där...stämmer detta ?...jo jag vet att LV slutburkar endast låter illa på "slutet"...osv osv...nåja...nån som kan detta ?..vet nått...osv osv..

MvH
Medelsvensson

(LV=Lättvikt)
Utdrag från http://www.krylla.com/skoterproblemet/Buller sidan har några år på nacken och borde uppdateras med de nya värden man får från Etec maskinerna vad gäller utsläpp osv

BULLER:

När det gäller bullerkrav för snöskotrar har det svenska gränsvärdet varit att snöskotrar ska vara så bullerdämpade att bullernivån vid förbifart på avståndet 7,5 meter inte får överstiga 85 dB(A) (Internet 4, 2006-05-29). För närvarande finns dock inga lagstadgade krav på bullernivåer för snöskotrar i Sverige. Vägverket gav tidigare ut föreskrifter om ovan nämnda bullernivå. Detta omfattas numera av EUs maskindirektiv (98/37/EG). Direktivets bullerreglering som nu tillämpas är emellertid inte satt med utgångspunkt från något fastslaget gränsvärde (vare sig beträffande förarmiljö eller för bullernivå utomhus) och innebär i praktiken ingen begränsning. Det ska istället ses som ett krav på tillverkaren att hålla så låg bullernivå som det med hänsyn till tekniska och ekonomiska förutsättningar är möjligt. Huvudsaken är, enligt direktivet, att snöskotern inte bullrar mer än det stora flertalet snöskotrar. Det är främst användaren av snöskotern man vill skydda från hälsoskadligt buller (Van der Rijst 2004, 5).

Avsaknaden av ett gränsvärde i direktivet berättigar inte medlemsstaterna att införa egna tekniska bestämmelser för tillåten ljudnivå. Det är Arbetsmiljöverket som har myndighetsansvaret för maskindirektivet i Sverige, och eftersom direktivet saknar ett bullergränsvärde för snöskoter kan verket följaktligen inte ange några bullerkrav för fordonet.

Finns mer info på Renare och tystare snöskotrar? Vägverket publikation 2006:138 sid 12)

Slutsatsen är alltså att det inte går och naturligtvis inte heller kontrollera vad slutburkar osv innebär, vi vet ju alla att den som är flitig med tummen även på en maskin utan slutburk kan uppfattas som störande när avgasportarna öppnas.

Enda lösningen idag är, om de boende klagar tillräckligt till kommunen att stänga de leder som uppfattas som störande oavsett det gäller ljud eller de som inte kör med radioavstörda stift osv vilket då stör bl a TV för oss som inte har "fågelbadstallrikar" på taket eller nedgrävda ledningar.

Visst, polisen kan fara ut och mäta men dels har de inte tid/ork/lust eller vad det nu är och dels finns inget egentligt lagstöd för att på plats utfärda böter annat än för frånvaro av förarbevis, oreggad maskin, inget lyse osv.

Lagrummet finns i alla fall även om det alltför sällan nyttjas www.trafiksäkerhet.se/dokument/pdf/webb/SFS-2006-1137.pdf

Önskvärt vore ju att de skulle få några rättsfall i ryggsäcken där det prövas vad egentligen otillåten körning är, vad som är störande körning osv (bland annat mot Brottsbalken 12 kap, 4:e paragrafen)
Att få dessa kan de ju bara åstadkomma själva hursomhelst.

Enda moderna ljudmätningen gjordes ifjol av SP , finns på http://www20.vv.se/fudinfoexternwebb/pages/PublikationVisa.aspx?PublikationId=693 att tanka hem, den här mätningen har då inte jag sett om den behandlats vidare på något sätt, finns i alla fall inga tecken på det i de officiella digitala kanalerna mot VV eller annan instans men, de kanske filar på något, vem vet?

Hursomhelst vet och ser/hör vi ju skillnader i bruk av tummen, en maskin med slutburk rätt hanterad hörs eller stör inte mer än någon annan med rätt hantering i anslutning till bebyggelsen
Ute i terrängen, om man inte regelrätt jagar älg/ren efter skoterleden så beter sig djurlivet inte stressat om/när de befinner sig inom skydd och skyl även om det råkar vara 10 meter från skoterleden.
 
Last edited: