Lufta bromsarna

polaris

Välkänd medlem
1 jan 2000
130
0
6
Tänkte byta bromskabel men pinsamt nog vet jag inte hur man luftar bromsarna. Hjälp :)
 

torbjorn

Välkänd medlem
1 jan 2000
2.526
9
38
Sundsvall
Gör precis som vid bromsluftning på en bil!

Se till att behållaren är fylld med bromsvätska, sätt på en genomskinlig slang på luftnippeln på bromsoket och skicka ner änden av den i en flaska. Öppna luftnippeln och pumpa med bromshandtaget. Om det vill sugas tillbaka bromsvätska och luftbubblor i slangen när du släpper handtaget så får du stänga luftnippeln medan du släpper.
Håll koll på nivån i behållaren hela tiden och fyll på om det behövs.

Det brukar vara lättare att lufta om man pressar tillbaks kolven (kolvarna) i bromsoket till ändläget först. Gör det med öppen luftnippel.

Om det är länge (mer än 2 år) sen det byttes bromsvätska senast så är det kanske bäst att byta igen. Töm då behållaren först, och torka ur den. Lufta och fortsätt sedan pumpa tills det kommer ut ny och fräsch bromsvätska ur luftnippeln.
 

WhiteDog

Välkänd medlem
1 jan 2000
200
0
16
Luleå
Leta upp luftningsnippeln på bromsoket och sätt på en lång genomskinlig slang på den. Sen tar du en burk/flaska med bromsvätska i och sätter ner andra änden av slangen i den och sätt burken högre än oket"se till att slangen är under vätskenivån i burken hela tiden". Funkar även bra med backventil på slangen "sån som man använder vid bromsluftning på bilen".Öppna locket på bromsvätskebehållaren och fyll på till maxnivå och stäng sen locket. Efter det pumpar du ett par ggr på bromshandtaget och sen håller den intryckt och öppnar lite på luftningsnippeln, när handtaget botnat så stänger du luftningsnippeln. fyll på vätska igen och upprepa tills all luft är borta ur systemet..