Ledkörning

skoterhasse

Välkänd medlem
26 okt 2006
776
1
16
järbo
I vinter har jag med flera sett ett fenomen i mellan Jäderfors o Järbo........
skoteråkarna kör i stor utsträkning gent över åkrarna i stället för på leden varför gör man det. Är man ute för att åka skoter är det väll meningen att det är resan som är njutningen o inte en transport från punkt A till pungt B då hadde man nog kunnat ta bilen i stället.......eller hur.
 

freddeee

Välkänd medlem
7 mar 2010
280
0
16
Härnösand
jo det är klart men dom som gör det är antagligen okunniga om området och borde läsa på lite om hur man får köra. Annars är det väll bara sådana som skiter helt i hur man kör och vart man kör...
 

Lynxfun

Välkänd medlem
2 feb 2009
2.926
2
36
Norrbotten
Då är det väldigt många isf.
Det verkar ju vara helt naturligt för dessa väldigt många att om det råkar finnas ett spår så är det okej att köra oavsett det är över åkermark eller mer eller mindre öppet vatten men det är väl så att det alltid finns en närmare väg......
För att få bukt med genvägskörning så måste skyltning och anvisningar i princip vara av rent fysiskt hindrande typ, annars körs det i alla fall och där det blir ett spår blir det som sagt fler och fler.

Dock förtjänar denna typ av beteende att belysas på olika sätt då det långsiktigt påverkar våra möjligheter att köra snöskoter utan att det ständigt finns arga/besvikna markägare och eventuella omkringboende, leddragningen i anslutning till just åkermark av olika typer samt omkring bebyggelse har ju i grund och botten ett syfte dvs att minimera skador och störningar vilket det verkar svårt för många att förstå.

Personligen tror jag aldrig att man får bukt med denna respektlöshet mot både ledskötares arbete och markägarna då det handlar om en attitydförändring till det sämre som skett de senaste 20 åren, jag tror man måste komma därhän att det generellt är olagligt att köra utanför led på/vid jordbruksmark samt i anslutning till bebyggelse (typ som vid jakt, det får ju inte bedrivas innanför en 1000 m radie från bebyggelse), skulle det vara så vore det betydligt enklare att definiera var man får köra och även enklare för polisen att beivra .

Och, det är ju som sagt inte vi skoteråkare som avgör var gränsen går, även om vi anser oss hållas inom den något suddiga definitionen för TKL så kan upplevelsen för markägaren/närboende vara direkt negativ, skulle även avarterna vara utanför 1000 m radien skulla synpunkter och klagomål reduceras med garanterat 95 %

En "Vett & Etikett" drive från centralt håll publicerad på nätet och i våra skotertidningar skulle säkert vara en bra investering för den framtida skoteråkningens bästa.

Not: Är alltså inte emot skoteråkning i någon form och har heller inget emot att sjöar och myrar pulvriseras då man har lite roligt tvärtom man ska ha kul, däremot är det trist att det finns en del som tror att puderåkning och donuts gör sig bra på åkermark några hundra meter från bebyggelse och ännu bättre om man har en trimpipa att vinkla upp när man lägger mer maskinen eller att fara ut en sväng och "bomba led" med 5 andra maskiner istället för att åka en sväng på crossbanan där ju "bombningen" hör hemma.
 
Last edited:

Lynxfun

Välkänd medlem
2 feb 2009
2.926
2
36
Norrbotten
I jaktlagen/jaktförordningen är det inte angivet något avstånd, däremot står det självklara (ur minnet )" Jakt skall bedrivas så att vilt ej utsätts för onödigt lidande och så att människor eller egendom ej utsätts för fara eller olägenhet".
Även om det inte finns angivet exakt avstånd i jaktlagen så säger det sunda förnuftet hos jägaren att ha viss marginal för att inte vare sig störa eller förstöra.

Avståndet på 1000 m är däremot reglerat i de allmänna villkor som gäller för småviltjakt på statens mark ovan odlingsgränsen enligt nedanstående klipp:
6. Jakträtten gäller ej inom 1 000 meter från:
- arbetshage för renskötsel eller slaktplats under tid när anläggningen används
- område där renar samlas ihop, flyttas eller drivs
- inhägnat område för får eller andra betesdjur under tid när djuren finns i området
- permanentbostad, renvaktarstuga eller fritidshus.
Jakträtten får endast utövas nära bostad om denna endast används av tillståndshavarens eget hushåll och nära enstaka byggnad. Jakträtten nära enstaka byggnad får dock inte utövas om någon vistas i eller i nära anslutning till byggnaden. Det åligger även jägaren att ta reda på var bebyggelse finns samt att undvika jakt kring bebyggelse enligt ovanstående villkor.
 

Stig Larsson

Välkänd medlem
27 okt 2006
2.886
2
36
Arvidsjaur
www.assf.se
I vinter har jag med flera sett ett fenomen i mellan Jäderfors o Järbo........
skoteråkarna kör i stor utsträkning gent över åkrarna i stället för på leden varför gör man det. Är man ute för att åka skoter är det väll meningen att det är resan som är njutningen o inte en transport från punkt A till pungt B då hadde man nog kunnat ta bilen i stället.......eller hur.
Nu vet jag ju inte hur det ser ut hos er, men om skoterleden redan går över en åker, så kanske att det ibland skulle gå att dra om skoterleden där alla genar, men då krävs det givetvis en förstående och positiv markägare.
Vi har ju liknande problem hos oss, men då är det skogsplanteringarna som är problemet. Dom större skogsbolagen ser mycket positivt på att vi lägger lederna där folk kör (Genar).
Alltså att följa hygges/skifteslinjerna rakt av, kan vara negativt där ex. linjen gör en 90 graders sväng, eller om leden kommer ut mitt i ett hygge och leden sedan strikt följer hyggesgränserna runt hygget.
Bättre då med en markerad led som går där folk färdas, då minimerar man många onödiga spår inne i hygget. Men tyvärr så har i regel privata markägare inte samma insikt på hur problemet kan lösas.
 

Lynxfun

Välkänd medlem
2 feb 2009
2.926
2
36
Norrbotten
Visst är det så att det finns många leddragningar som idag kan ifrågasättas då maskinerna utvecklats till det bättre och inte alltid är tvungna att följa den trampade leden (nu tänkte jag på yamaha...osv) .
Men det finns ju också många leddragningar med tanke bakom för att undvika markägarirritation, att t ex dra leden på solsidan mot skogskanten där det tinar först, att undvika "krondiket" 250 m längre fram osv.

Naturligt är att det blir lättare ju längre mot inlandet man är då skogsägarna blir både färre och större, vid kusten ser ju oftast en markägarkarta ut som Börje Salmings alla ärr och stygn efter mer än 200 år av arvslotter vilket då ställer större krav på att utmärkt led ska följas då det är svårt att få hundratals markägare att tycka samma.