Lämpliga förgasare

mikuni

Aktiv medlem
1 jan 2000
52
0
1
Gällivare
Har två st 42mm förgasare nu på en 500 med trimpipor. Den drar lite mycke soppa nu så jag undrar vad som kan vara lämpligt. Kommer den att gå sämre med mindre förgasare?
 

torbjorn

Välkänd medlem
1 jan 2000
2.526
9
38
Sundsvall
42 mm låter ju som lite i överkant, åtminstone om det är gamla "VM"-förgasare. Problemet med dem är att ju större förgasaren är desto sämre blir precisionen i bränsleblandningen vid delgas och tomgång.

Ett sätt att klara sig med mindre VM utan att få större tryckfall vid fullgas är att sätta dit små plastbitar under trottlarna, som fyller ut "urgröpningen" i dem. Då minskar oönskade virvlar och sådant vid fullgas.

Och ett annat sätt är att gå över till flatslide-förgasare (Mikuni TM) som inte alls har den där dumma konstruktionen på trottlar.

 

torbjorn

Välkänd medlem
1 jan 2000
2.526
9
38
Sundsvall
Förmodligen inte. Iofs, gamla motorer med kolvstyrt insug kräver större förgasare än motorer med reedventiler eller slidmatning (eftersom insugsporten är öppen så kort tid på varje varv vid kolvstyrt insug). Så det beror på vad det är för motortyp osv.

Rätt märkligt förresten att kolvstyrt insug höll sig kvar in på 1990-talet i skotersammanhang...går man tillbaks i tvåtaktshistorien till tändkulemotorer så upptäcker man att den sista tillverkaren som höll fast vid kolvstyrt insug gick över till reedventiler 1905!