Koppla in ny voltregulator

Kawaingo

Välkänd medlem
3 nov 2004
235
0
16
Sandviken
Ockelboan behöver ny voltregulator. Det sitter en kohler 440 som har 2st gula sladdar ut från ljuspolen. Ena är jordad å ena gick till den gamla fyrkantiga bosch likriktarn/regulatorn. Den nya har 2 gula en svart å en röd sladd. Då borde ju dom 2 gula ifrån spolen kopplas till dom gula på regulatorn, men det funkar ej. Får då bara ut ca 5v växelström ifrån motorn. Utan reg så har jag 15v vid ca 2000v så spolen ger ström iaf. Nån med nåt tips?

http://shop.duells.se/likriktare-univ-snopro-131512
 

thullen

Välkänd medlem
1 jan 2000
3.092
5
38
49
Leksand
thullen.se
Det kommer likström från regulatorn röd å svart kabel.
KOPPLINGSSCHEMA: röd: + till batteri. Svart: - till jord. Gul: strömf. från laddningsspole (gul). Gul: strömf. från laddningsspole (gul eller grön).
 

torbjorn

Välkänd medlem
1 jan 2000
2.526
9
38
Sundsvall
Om den där regulatorn har en helvågslikriktare (brygga) , så tycker den nog inte om att ena polen på laddspolen är jordad i skotern.

Jag har en gång brutit upp en gammal regulator/likriktare för ett system med både växelström för lyset och likström för batteriladdning, en enda lysspole med ena polen jordad. Den innehöll i själva verket två helt separata kretsar - en regulator för att hålla växelspänningen konstant, och en annan som bestod av halvvågslikriktare (en enda diod) + primitiv regulator för batteriladdningen.

Tänk på att billiga digitalmultimetrar kan visa allt möjligt annat än korrekt värde när man mäter växelspänning från lysspolen i en skoter. De visar bara rätt vid sinusformad växelspänning med samma frekvens som i elnätet (50 eller 60 Hz), men spänningen från lysspolen har mycket högre frekvens som dessutom varierar med motorvarvtalet, och kurvformen är ofta ganska "ful" och långt från en ren sinus.
 

Kawaingo

Välkänd medlem
3 nov 2004
235
0
16
Sandviken
Fick till det idag. Gula ifrån spolen till gula på regulatorn. Tyckte jag hade provat det men kanske dålig kontakt eller nåt. Har 14,5v likström å över 16v växel. Reglerar den bara likströmmen eller?
 

torbjorn

Välkänd medlem
1 jan 2000
2.526
9
38
Sundsvall
Jag misstänker att den bara reglerar likspänningen.

Ett sätt att kolla växelspänningen om du inte har en dyr och bra digitalmultimeter är att ta två exakt likadana 12 V glödlampor (det går bra med t ex instrumentbelysnings- eller baklyktslampor på 2-5 W). Koppla den ena till skoterns växelspänning och den andra till en likspänning som du kan variera (inställbar nätadapter t ex). Reglera likspänningen så att båda lamporna lyser lika starkt, och mät sedan likspänningen med den multimeter du har.
Prova gärna vid flera olika varvtal på motorn och med fulladdat respektive urladdat batteri på skotern.
 

Mr_Smurf

Välkänd medlem
29 okt 2006
1.913
1
38
Selet
Enklast att kolla om du får ut likström eller växelström är att du bara sätter ett gammalt 12v DC Relä (typ extraljusrelä för bil) du inte är rädd om på den och om den står och slår när maskinen är igång så är det växel och om den drar konstant är det lik.

Och sedan skruvar du multimetern i rätt läge och kollar vilken spänning du får ut.

Har du inget batteri på skotern så kan 16v växel vara helt ok, det är bara lamporna som ska lysa och de är inte så kräsna på voltantal. Huvudsaken att inte spänningen går upp när du drar på mer gas för då flyger lamporna.
 
Last edited: