Komp i Polaris

Habbeli

Välkänd medlem
1 jan 2000
352
0
16
Sverige
Nån som vet vad kompet ska ligga på i en frisk trail 488cc? Och kom inte med att det är jämnheten som är viktigast !!!!svara på frågan istället.
 

torbjorn

Välkänd medlem
1 jan 2000
2.526
9
38
Sundsvall
Vad man får för värde beror minst lika mycket på vilken kompressionsprovare man använder och hur man drar under provningen, som på skicket på motorn. Det spelar också roll om motorn är varm eller kall när man gör provet.

Om det är en motor med liten cylindervolym och man använder en kompressionsprovare med lång slang så får man lägre tryckvärden trots att manometern egentligen visar rätt!

Sen finns det många exempel på motorer som har haft utmärkt komp men gått dåligt ändå, pga slitna kolvar och kolvringar.

Min gamla John Deere hade 9,0 på bägge cylindrarna (kall motor, ca -5 grader), var omöjlig att kallstarta (man fick räkna med 45 minuters slit + minst en flaska startgas), och gick över huvud taget inte under 3000 varv/min. Efter kolvbyte (i lördags) blev allt perfekt på en gång! Har dock inte kunnat mäta kompressionen efter bytet, kompressionsprovaren har gått sönder.