• Forumet är nu uppdaterat och Tapatalk är tillfälligt avstängt. Läs mer här.

Issäkerhet

Lynxfun

Välkänd medlem
2 feb 2009
2.926
2
36
Norrbotten
Bump för allas bästa nu när åkningen för säsongen börjar ta fart

Stora delar av landet har ju fått rätt bra med snö på senare tid, på många ställen innan det har hunnit bli någon vettig isbildning.
Som de flesta vet har snö en rätt bra isolerande förmåga ovanpå tunn is och egentligen kan man säga att isbildningen mer eller mindre upphör när man fått ett orört snötäcke ovanpå nylagd is.

Givetvis spelar vattentemperatur och ett flertal andra faktorer in men grundläggande är som sagt att man inte bör ta något för givet intill dess man vet dvs kontrollerat själv eller fått rapport av trovärdig person.

Givetvis förtar inte detta behovet av att tänka efter före och givetvis minst ha isdubbar och räddningslina lätt åtkomligt

Rent vetenskapligt definieras istillväxt och kvalite enligt nedan för SJÖIS dvs stillastående vatten med samma yttemp i det översta vattenskiktet

Utdrag ur Cold Tech Ishandbok som finns här https://www.ltu.se/webbarkiv/BIB/coldtech/ct94-1.html

sjöis
kristalluppbyggnad

Isbildningen på ytan sker, under lugna väderleksförhållanden, i etapper: först bildas ett nätverk av horisontella isnålar, därefter fylls maskerna mellan isnålarna igen med tunna, klara isskivor. Dessa isskivor består av iskristaller med varierande kristallriktningar. Iskristallen växer olika snabbt i olika riktningar. De kristaller som har en gynnsam utgångsriktning tar därför för sig allt mer av det tillgängliga utrymmet. Den is som på detta sätt växer uppifrån och ner kallas kärnis. Kristallerna är 10-100 mm vid ytan och sträcker sig genom hela istjockleken. Eftersom kärnisen är genomskinlig (transparent) ser den svart ut då man betraktar den uppifrån. På engelska kallas den ofta "black ice" vilket kan leda till missförstånd eftersom vi med svart is oftast menar rutten våris som inte har flutit upp.
Istillväxtens hastighet beror väsentligen på avkylningen från luften eller mer korrekt den bildade isens värmeledning uppåt.
Med hjälp av ledningsekvationen kan man visa att istjockleken är proportionell mot summan av dygnsmedeltemperaturen. Istjockleken h ges av (formel som inte följer med vid kopiering) där S är summan av negativa grader ggr dygn efter isläggningsdatum och R är en konstant (R= 2.2 ger rimliga värden för kärnis).

Om det blåser eller snöar vid den första isbildningen kommer det tunna isskiktet att få ett annat utseende. I stället för klara skivor bildas isnålar, sönderblåsta ishinnor och snöblandad is.
Detta påverkar i sin tur den underliggande kärnisen. Kristallerna blir som smala pinnar (1-10 mm) vilket gör isen segare och mindre känslig för temperaturväxlingar.
Snöinblandning i de översta skiktet medför även något långsammare istillväxt.

Fortsatt snöfall leder så småningom till att det flytande istäcket pressas ner i vattnet. Vatten kan då börja strömma upp (t.ex. genom landsprickor) och sprids lätt över ett stort område. Vattnet sugs upp en bit i snön (varierar med snötyp och temperatur) varefter den vattenblandade snön kan börja frysa uppifrån och ner mot den underliggande isen. Den mjölkfärgade istyp som då bildas kallas stöpis. Egenskaperna varierar kraftigt främst beroende på luftinblandningen och storleken på luftbubblorna. Kristallerna är många och små (ca 1 mm) vilket gör isen segare och förhållandevis stark. Under förutsättning att stöpisen har frusit ordentligt samman med underliggande is bidrar den till en förhöjd bärförmåga. Ofryst snö-is blandning kallas stöp.
Så länge det finns ofrusen stöp i isen kan det inte ske någon istillväxt under kärnisen.
 

Lynxfun

Välkänd medlem
2 feb 2009
2.926
2
36
Norrbotten
Bra att alla inblandade klarade sig, trots detta är det nog ett trauma för de inblandade i alla fall!

http://www.expressen.se/nyheter/skoter-genom-isen---spadbarn-raddades/


Som sagt många gånger tidigare!
Tänk efter före!
Var förberedd på vad du inte vill ska hända!

......... och ge dig inte ut på för dig okända isar, särskilt i dagsläget med stora snömängder på is som inte har hunnit frysa till före snöfallet och där istillväxten ofta är negativ under snön.

Kostar inte mer än 10 min att skotta rent en fläck för att borra eller knacka med yxan för att testa kvaliten

Tyvärr kommer nog ingen att förvånas över fler incidenter de närmaste dagarna....
 

Emanuel

Välkänd medlem
30 sept 2012
936
3
16
Dalarna
Pappa gick genom isen vintern 09-10 eller om det var 10-11? Dagvild man blitt.

Hur som helst, han åkte på en ny nytro. Isarna hade lagt sig någon vecka innan snön kom och dom var ute på första skoterturen för året. Hans kompis åkte på en ny bearcat.

Dom kom fram till en sjö som vart känd för att ha sjunkande is (ofta flera lager is och vatten imellan på den här sjön). Men eftersom det var ordentligt kallt före och snötäcket på isen var tunt så vågade dom sig ut. (jag skulle också ha åkt ut vid dom isförhållandena).
Gud som haver åkte bearcaten ut på isen och åkte över ett hörn på isen, kanske 50m. Pappa följde strax efter och då bearcaten precis kommit över åker han. Ungefär då han har 20meter kvar till kanten bryter helt enkelt isen upp som en vägg framför skotern.

Skotern lägger sig fint på iskanten med skidorna på isen och tunneln samt packväskorna i vattnet. Pappa som då har en flytoverall kämpar hårt för att få upp skotern igen men efter en stund börjar kläderna innanför overallen bli blöt och han sjunker. Paniken utbryter och han börjar krafsa på iskanten som var hård och ganska tjock faktiskt. Utan resultat får han ännu mer panik och använder packväskan på skotern för att trycka sig upp.
Han kommer upp ur vaken men tyvärr så tröck han ner skotern i processen.

Han åkte omg hem ilag med sin kompis på bearcaten och värmde sig framför kaminen samt bytte kläder. Han tänkte ju ta upp maskinen ur vaken på en gång. Sagt och gjort så åkte jag/pappa/morfar och killen på bearcaten upp för att dra upp skotern. Vi sköt ut en eka att stå i då vi trodde att isen inte skulle hålla men isen var ordentligt tjock så vi kunde stå bara centimetrar från vaken.

Vi använde oss av ankare till båt för att kroka i skidorna i skotern. (med lampa så såg man dom starkare färgerna av skotern. ca 3.5meter djupt)
Så drog vi upp skoterns skidor till ytan medan vi stog på iskanten bredvid vaken. Isen var stadig och sviktade ingenting. Vi krokade i frontbågen i en traktor som stod på land och lät den köra upp skotern. Inte ens då brast isen. Vi drog sen hem skotern efter traktorn på en skiva eller något då mattan frusit fast när vi fick upp den. Det var långt under -10minus.


Försäkringsbolagets "isguru" förklarade;

Vågen som bearcaten tryckt framför sig när han åkte över mötte pappas våg då han var på väg efter. Alltså vattnet under isen. Och tack vare styrkan av vågarna som möttes så knäckte dom upp isen framför skotern vilket ledde till att pappa körde ner i vaken framför honom. Inge vatten på isen eller nånting, bara knak.

Håll ordentligt avstånd till varandra när ni går av isen, vågen under isen knäcker isen mycket lättare än en tung bearcat eller en tung nytro gör!