Garantier osv

berrob

Välkänd medlem
25 jul 2007
3.324
1
36
Luleå
Äntligen inte en dag förtidigt så börjar tidningen ta upp saker som borde vara självklara. Man slutar ju aldrig att förvånas över återförsäljarnas beteende eller för den delen general agenten.

En skoter idag är ju lika dyr och i vissa fall dyrare än en ny bil. Dämparen frusit? På en ny maskin ska det inte hända. Går en dämpare sönder på en bil får man en ny osv. Har själv lyssnat på en massa med tjafs från Yamaha, iofs så hade garantin gått ut, men det som hade gått sönder var förbättrat året efter åt..

Men tillverkningsfel var det förståss inte, man kunde inte ens få handla till ett bättre pris..handlaren kunde dock själv gå ner till 4000 istället för 4500 för delen. Slutade med en USA beställning för min del och 1500kr fattigare.. för samma del...

Jag väntar nu bara på att pris disskusionen ska dra igång. Handlaren 120kr för tändstift... finns andra som säljer dom för 79kr!, I USA 45kr. I England 60kr..

Och nej momsen gör inte hela skillnaden inte ens med tull.. eller frakt.
 
4

426H

Skoterbranchen i sverige är en riktig rövarbransch. Skulle aldrig komma på tanken att köpa en reservdel här. Funderar starkt på att köpa nästa nya maskin från usa och skita i registrering och garantier som ändå inte är något värda. Går det inte att trafikförsäkra en oreggad maskin så att man kan köra någorlunda lagligt?
Iofs finns inga poliser där jag kör, men att köra utan trafikförsäkring skulle inte kännas bra.
 

Trollet23

Välkänd medlem
1 mar 2009
1.816
1
16
Skellefteå
Först och främst, jag hade aldrig accepterat handlarens beslut där. Man har tre års reklamationsrätt och det hade jag tryckt stenhårt på.

I övrigt: håller med till 100 %. Nånstans läggs det på en ohygglig massa pengar på skotrar och delar i Sverige. På Arctics grejer kan man numera kolla vad prylen kostar i USA/Kanada, ta dollarpriset x 20 (!) och oftast pricka ÅF-priset närmast på kronan. Dollarn står alltså i 6.30 i skrivande stund.
Ang tändstiften så kostar väl de bara 3-4 dollar i USA?
 

Hjulboggie rules

Välkänd medlem
21 sept 2004
3.987
25
38
Luleå
Det hela är mycket enkelt.

Så länge konsumenterna inte ställer krav, kommer ingen ändring att ske. Vare sig tillverkare, generalagenter eller återförsäljare är några dumhuvuden. De vill göra affär på sin verksamhet. Efterfrågar konsumenterna enbart 1" längre matta, 3 hk mer och andra dekaler till nästa år kommer dessa saker att levereras.

Efterfrågar däremot konsumenten en produkt som håller i tre år utan att behöva röra en skruv, kommer denna produkt att levereras.

Garanti är emellertid någonting annat. Tillverkaren eller tillverkarens företrädare garanterar vissa åtaganden inom en viss period, givet vissa förutsättningar. Detta står på garantibeviset, och om produkten inte uppfyller de av tillverkaren garanterade kraven åtgärdas detta utan kostnad för kunden.

http://www.konsumentverket.se/Lag-ratt/Din-ratt-som-konsument/Garanti/

I Sverige har vi dessutom konsumentköplagen, som framtvingar ett slags garanti under lagens giltighetstid efter inköpsdatum, dvs vanligen tre år.

http://www.konsumentverket.se/Global/Konsumentverket.se/Beställa och ladda ner/Lagar/Dokument/konsumentkoplagen_broschyr_A4_2007.pdf

I tex USA gäller andra lagar, dessutom lämnade tex Volvo fem års nybilsgaranti samtidigt som man i Sverige lämnade två år. Dvs tillverkaren kan lämna olika garantier på olika marknader.


Det är dags att även skoterkonsumenter ställer krav på att garantiåtaganden skall uppfyllas, vilket i princip alla andra konsumenter gör. Men på skoterforum kan man läsa hur skoterköpare modifierar sina nya maskiner för tiotusentals kronor för att de skall hålla, hur de accepterar att variatorremmar för tiotusen kronor går sönder första säsongen och hur de försvarar att man skall behöva stå ut med uppenbara fabrikationsfel bara för att det är rätt märke. Det värsta är att det gäller ALLA märken.


BTW - har du inte trafikförsäkring och något skulle hända kan du bli skadeståndsskyldig med enorma belopp. Inte värt att försätta sig på existensminimum hela livet bara för att man var dum nog att inte ha försäkring.
 

Hjulboggie rules

Välkänd medlem
21 sept 2004
3.987
25
38
Luleå
Skulle inte tro att det handlar om "kontakter". Däremot finns det sätt att importera och registrera sidoimporter via annat EU-land.