EL-fel Wildcat 700 EFI Touring 1996

nauwa

Prospect sledder
9 feb 2018
3
0
0
Gävle
Hej, Jag har en Wildcat 700 EFI Touring 1996 som startar lätt, men inga lampor lyser. Ingen laddlampa när jag slår på tändningen, inga andra kontrollampor heller för den delen. Ingen instrumentbelysning och inte fram/bakljus. Dessutom fungerar inte varvräknaren heller. Batteriet är nytt. Jag har letat febrilt efter el-schema på nätet, men det verkar inte finnas nått alls till just denna skoter. Eller är det så att den även kan heta något annat?

Jag är rätt ny på det här med skoter, så all hjälp och tips är tacksamt mottagen
 

torbjorn

Välkänd medlem
1 jan 2000
2.526
9
38
Sundsvall
Elschemat är i stort sett likadant på alla Arctic med insprutning från början-mitten av 90-talet. Det som kan skilja är en del kabelfärger och var olika saker är placerade.

Det finns två helt skilda elsystem - ett som arbetar med likström ihop med batteriet och som framför allt matar insprutningen, ett annat som arbetar med växelström och som används för lyse, handtagsvärme, varvräknare mm.

I det här fallet låter det som om växelströmssystemet är dött av någon anledning, den vanligaste orsaken är trasig spänningsregulator. Enklaste sättet att kolla detta är att slå av tändningen så att motorn inte kan starta, lossa kabeln till regulatorn och dra snabbt i startsnöret. Ser man att strålkastaren glöder till en aning då, men är helt mörk då man provar samma sak med inkopplad regulator, så är det regulatorn som är trasig. Eventuellt kan man prova att - mycket snabbt - lossa kabeln till regulatorn medan motorn går på tomgång, och se om lyset kommer igång då. Men man får ABSOLUT INTE gasa med bortkopplad regulator, då stiger spänningen så kraftigt att glödlampor mm går sönder på en gång.

Detta förklarar dock inte varför laddningslampan inte lyser. Det kan förstås vara så enkelt som att lampan är trasig. Det kan dock vara värt att mäta batterispänningen med motorn igång för att kolla om den laddar. Det är rätt irriterande att bli stående långt bort med en EFI för att den har dragit ur batteriet under körning.
 

nauwa

Prospect sledder
9 feb 2018
3
0
0
Gävle
Tack för tipsen. Glödlamporna är nya till alla instrument och indikatorer.
Är det nått mer än laddlampan som ska lysa när man slår på tändningen?
 
Last edited:

torbjorn

Välkänd medlem
1 jan 2000
2.526
9
38
Sundsvall
Det är bara laddningslampan som ska lysa när tändningen är på och motorn står stilla. Alla andra kontrollampor går på växelströmssystemet.
Förresten, är det en "riktig" glödlampa eller en LED du har satt dit som laddningslampa? Om det är en LED, prova att polvända den och se om den lyser då.
 

nauwa

Prospect sledder
9 feb 2018
3
0
0
Gävle
OK, då koncentrerar jag mig i första hand på att få till laddningslampans funktion, och därefter kikar jag på växelströmsystemet. Det är vanliga glödlampor som sitter överallt på skotern, inga LED.
 

Jaca72

Medlem
14 feb 2021
7
0
1
51
Storfors
Hej
Ny i detta forum så jag slänger bara ut ett rop på hjälp.
Jag har en Wildcat 700efi -95.
Den är lättstartad, går bra på tomgång och rent och fint upp till ca 6300rpm där slutar den varva.
Dessa ska väl varva 8500rpm?
Vad kan det vara för fel?
Förövrigt går den jättebra men slutar alltid varva på ca 6300