Backshift, vad menas med det?

torbjorn

Välkänd medlem
1 jan 2000
2.526
9
38
Sundsvall
Man kan väl säga så här: Om variatorsystemet vore helt utan backshift, skulle utväxlingen bara bestämmas av motorvarvtalet.

Tänk dig att vikterna i primärvariatorn vore så tunga, och fjädern så hård, att bara vikter och fjäder bestämmer skivornas läge, dragkraft i remmen rår inte på att påverka någonting. Då har man ingen backshift alls.

Men i praktiken så kommer variatorn alltid att växla ner vid hård belastning eftersom dragkraften i remmen vill dra isär skivorna i primärvariatorn. Så småningom upptäckte man att man nog vill ha mer nerväxling än så vid belastning. DAF upptäckte det i början av 60-talet och skotertillverkarna ca 10 år senare.

Problemet löstes på olika sätt:
DAF använde vakuum från motorns insugningsrör för att påverka primärvariatorn att växla upp vid lätt gaspådrag (där är alltså vikter mm anpassade för att ge rätt fullgasutväxling).
Och skotertillverkarna satte dit en vridmomentkännande anordning, helix, på sekundärvariatorn. Den vill tvinga ihop sekundärvariatorns skivor hårdare ju större vridmomentet är på dess axel.

Ju mer den vridmomentkännande anordningen har att säga till om relativt primärvariatorn, desto mer backshift får man.
 

virrstina1

Medlem
1 jan 2000
22
0
1
Jag vill bara tacka Torbjörn för alla suveräna svar på våra frågor. Du förklarar så att även en nybörjare förstår.