155 mhz radio, "walkie talkie" Snöskoter kanalen!

Mulle

Välkänd medlem
2 mar 2005
498
0
16
Mora
Vi är många runt Gördalen, och norra Dalarna som börjat med detta och hoppas att det sprider sig vidare.
155 mhz Jaktradio och frekvensen 156,000 mhz som är en helt fri kanal att använda.
Räckvidden med 5 watt fjälltopp - fjälltopp är flera mil.

Dom flesta av oss har billigare apparater på 595-695:-, Jaktradion är mer väderskyddad och något dyrare med Garmin Rino 650 i topp.

Förutom att ropa på nån kompis som fastnat någonstans till nödsituationer är det verkligen en bra sak att ha med på turen.
Eftersom vi förhoppningsvis blir fler kan man framledes bara fråga vart leden går, parkeringsplatser, öppentider. Torrprata mellan bilarna på väg till fjällen, hitta en massa nya snöskoter vänner. mm.mm
 

Mulle

Välkänd medlem
2 mar 2005
498
0
16
Mora
maas aht-28-v 5w vhf handapparat har dom flesta, en amatör radio för 145,000mhz som försäljnings företaget kan "öppna" så den kan sända frän 135-175,000mhz. 695:- med litiums batteri som räcker en hel helg.
Nu är det bara 155 bandet man får prata på, och i viss mån båtkanalerna, men i nödsituation når man tex. Slalombackarna i Sälen,Idre Grönklitt. kommuner, Taxi, lastbilar mm i hela landet inom det frekvensfånget.
 

JohanL_EFI

Välkänd medlem
13 feb 2009
922
0
16
Örnsköldsvik
Intressant initiativ!

Hur gör ni när ni använder dom?
Vi var några som provade för något år sedan men walkie talkie (PMR 446 klassad) och blev bara besvikna. Inte på själva radion men det var omöjligt att använda när man körde på något sätt.

Vi använde en Midland radio för fria PMR 446 bandet. Hade stöd även för digitala kanaler (LPD) som inte får användas i Sverige. Provades både men strupmic headset och ett mer konventionellt headset.

Det som gjorde oss besvikna var att strupmic headset som även skulle vara av "bra" märke och modell var svåranvända. Vissa fungerade det bra för andra gick det inte få så dom gick höra alls. Ljudet tycker jag var svårt också då man var tvungen att ställa högt för att höra något när man körde och därmet för högt när man stod stilla och faktiskt kanske kunde prata. Även det konventionella headsetet var svårt att få till ljudnivåer med. Så båda dessa headset var oanvändbara så snart en skoter var startad. Stod man still gick det väl till viss del.

Men hur som helst största besvärligheten var alla prylar, kablar och få PTT knapp på bra ställe.
Så dessa prylar ligger och dammar i en låda...

Även om komradioenheterna blivit använda vid något annat tillfälle. Så var det då för oss helt fel utrustning för kommunikation när man kör.

Numera är dessa ersatta men Scala Rider Bluetooth headset. Vilka är helt underbara i jämförelse om man klarar sig med begränsningarna i antalet användare som kan prata samtidigt.
 

Mulle

Välkänd medlem
2 mar 2005
498
0
16
Mora
Man får välja bort kommunikation medans man åker.
Annars är det bara att vrida på full volym och stoppa den i fickan och då hörs det väl upp till 40-50kmt så får man stanna och prata.
Några har den i ryggan med en mic som har inbyggt högtalare = Monofon fäst vid axelremmen, så kan man prata med handskarna på. (pris 175:).
 

melmaq

Välkänd medlem
1 jan 2000
2.916
1
38
www.lynxtalk.se

gälk

Välkänd medlem
9 mar 2012
1.114
4
38
gve
Kör själv med puxing px-888k samt strupmic + inear hörlurar..
Rätt många som använder den så den är ganska "testad" för att vara kina radio.
Handlar själv alltid från 409shop.com som har ett stort utbud på radioprylar.
 

Mulle

Välkänd medlem
2 mar 2005
498
0
16
Mora
Den är identisk med Maas, men mkt värre och billigare. Köp flera och sälj!
Vet man hur man gör, är den klar att användas på 120 sekunder!
Du kan ha avlyssning på 2 frekvenser samtidigt och sända på den frekvensen pilen pekar på, som du snabbt ändrar med A/B knappen.

Huvudsaken att man har 156.000mhz som baskanal på ena raden, så kan ni ha en privat kanal på andra raden inom gänget, ifall det är för många olika gäng på samma kanal.

Sen hör det till god sed att man har radion igång även övrig tid (baskanalen), för att kunna bistå någon som behöver hjälp eller bara social närvaro.
Så många jaktradios som ligger i byrålådan nästan hela året till ingen nytta.
 

pille

Välkänd medlem
29 mar 2010
135
4
18
Östersund
Satt och Googla lite på detta, denna tråd har varit död länge nu, nå uppföljning..? Är det många som kör med walkies? Och vill rekommendera detta..? så man kan övertala polarna? ;-)
 
Last edited:
Reactions: gitarrpelle

suregom

Välkänd medlem
14 jul 2009
1.193
69
48
Skellefteå
Vi var 3 som åkte med såna hära förra året. http://www.modshop.se/bca-bc-link-eu-comradio
Fungerade bra, med skotern på tomgång så hör man tydligt dom andra. Räckvidden provade vi nog inte ut direkt men nån kilometer inne i skogen räcker den nog.

Negativt är väl ,( är inte 100 säker, vi lyckades då inte) ställa in den på frekvens så man kan kommunicera med personer med t.ex. garmin.
 

MiQuel

Aktiv medlem
29 jun 2017
85
24
8
Malung
Jag och alla mina vänner kör med radio, baufeng uv-r5, inte bästa radion men de positiva är att även den snålaste vännen kan köpa en. Fungerar utmärkt och de underlättar extremt vid all form av kommunikation. Kan inte annat än att rekommendera alla att köpa radio. De är toppen att ni skriver ut vilka kanaler ni håller er på! Jag kör med radion i ryggsäcken och en högtalar o mic förlängning fram till bröstet. Hör alltid om någon försöker säga något
 
Last edited:

pille

Välkänd medlem
29 mar 2010
135
4
18
Östersund
Ska beställa hem ett parti baufeng vore ju roligt om det spreds ordentligt med nån allmän frekvens, som skoterfolket håller sig på så kan man ha 2 kanaler inrattat samtidigt med en i bakgrunden vid problem eller dösnack, etc 😎
 

xCxJx

Prospect sledder
30 jan 2018
2
0
1
Karlstad
Finns ju en uppsjö med olika Baufenger. några speciella man ska passa sig för eller så? tycker nästa uv5r ser onödigt komplicerad ut för något ganska enkelt. någon som har några tankar kring detta?
 
Last edited:

MiQuel

Aktiv medlem
29 jun 2017
85
24
8
Malung
Finns ju en uppsjö med olika Baufenger. några speciella man ska passa sig för eller så? tycker nästa uv5b ser onödigt komplicerad ut för något ganska enkelt. någon som har några tankar kring detta?
Jag och alla mina vänner kör uv5r, har man väl fått den inställd rätt så är de bara att åka. Finns massvis med Youtube videos om man är osäker på hur man går till väga. Tycker den är bra, gillar att ha tillgång till alla frekvenser. Bara o spara alla öppna kanaler o namnge dom. Skulle man då vilja snacka skit i radion så säger man bara "t.ex in på slask 3" o så är vi alla på samma kanal.
 
Reactions: svalbard