http://www.w.lst.se/upload/17128/Drevfjall_beslut.pdf
Den här typen av beslut skall fångas upp i ett tidigt skede från våra sk Skoterorganisationer för att ge de lokala föreningarna "heads up" och skapa tid för motreaktioner, det rä därför det finns heltidsanställda både på Snofed som SSCO
Mellan raderna i underlaget för beslut anser då jag att detta bygger på gamla uppgifter och den debatt som var slutet 90 till början 2000 talet.
Punkt C9 förbjuder användandet av högkamsmattor på snöskotrar eftersom de gräver sig ner i lederna och vid lägre snödjup kan skada underliggande vegetation.
Men en gammal Ockelbo med 12 mm kammar och familjen i en pulka bakom, hur mycket gräver inte den?
Läser de inte andra utredningar där man konstaterar att det är i tummen det sitter.
I reservatsbeslutet 1992 påtalades att snöskoterkörning inom reservatet behövde utredas ytterligare och i avvaktan på en sådan utredningstid reglerades inte skoterkörningen i 1992 års beslut. Den ökning av skotertrafiken som skett under de senaste 15 åren föranleder att den fria åkningen begränsas och att körningen huvudsakligen kanaliseras till markerade skoterleder.
"Senaste 15 åren" visar att de arbetar med gamla uppgifter, ökningen startade ju slutet 80 så de borde i alla fall skrivit de senaste 20-25 åren.
Snöskoter får köras på markerade leder och på sjöar där fiskekort gäller, samt närmaste väg mellan markerad led och fiskeplatsen. Detta för att begränsa bullerstörningar och störning av djurlivet men ändå tillmötesgå lokala önskemål om skoterkörning.
Lokala önskemål, är det två skoterbelackare eller?
Den fria åkningen till fiskesjöarna ska utvärderas efter 3 år. Snöskoteråkningen ska följas upp och om behovet så påkallar ska justeringar i föreskrifterna göras.
Jojo, ett hot!
Att använda isborr som drivs av förbränningsmotor kan störa andra besökares upplevelser av stillhet och avskildhet. Däremot kan (de tystare) isborrar som drivs av elmotor användas.
Kvalificerat svammel, snart får väl fisken tinnitus också av isborrar.
Det borde komma in många överklagningar den närmaste tiden från mark och sakägare i Gördalen, se till att mata länsstyrelsen med fakta i alla ledder från ekonomi till sysselsättning..
Och vem skall för övrigt klara av att kontrollera efterlevnaden?, Lst måste ju utbilda en flock naturbevakare med "länsmans" befogenheter för att klar det.
Typiskt svenskt förbudsivreri istället för att lära oss att leva efter de regler som finns.
Jag har skrivit det förr och samma gäller fortfarande, om myndigheterna skulle kraftsamla till att vi skulle efterfölja de lagar och förordningar vi har och andemeningen i t ex allemansrätten samt att vi skulle respektera varandras behov ute i naturen så skulle det inte behövas några förbud överhuvudtaget utan det sunda förnuftet skulle segra.
Att det sedan efter många år av flathet från myndigheterna (låt gå mentalitet heter det) finns en startsträcka som kostar resurser för information och exetuering av lagarna är en annan sak men där finns ju bl a hela skotersveriges ideella krafter till hjälp om de nu då hade råd.
Tänk bara ett par anställda i varje kommun som sköter leder, pratar och informerar dagligen med gammal som ung kombinerat med en upplysningskampanj runt t ex TGL i massmedia, TV och skoterpress så vi når nivån att ingen kan säga "det hade jag ingen aning om" eller "tänkte inte på det"