Sv: Bad news, Gördalen
Jag tror nog att myndigheterna mer än väl känner till att snöskotern inte är det som sliter ut fjällvärlden.
Men visst så ska vi nyttja sådan fakta, när argument från skoterhatarna som visar motsatsen tas fram.
:fencing:

hone::tape2::director::boxing:
Alla sakliga argument är ju tillåtna och ser man på belackarna från olika håll så går det ju att vrida och vända på dem åt alla håll, det måste vi också göra.
Idag pratar man t ex om att kanalisera barmarkstrafiken för bl a samerna då man konstaterat att ett gigantiskt slitage uppstått på många ställen.
När det gäller utsläppen kan jag garantera att, om offentlig och industriell verksamhet i skoterlänen hade bättre logistik internt/externt , iom detta även gjorde alla de åtgärder man kan göra med ekonomisk körning, varmhållning, kallstarter, tomgångskörning osv så skulle utsläppen minska betydligt mer än den totala skotertrafiken
Bara en synkning av trafikljus i större tätorter minskar utsläppen med gigantiska mängder både kort och långsiktigt.
:hmmmm2:
Nu blir det ju alltid retorik på hög nivå när olika intressegrupper ställs mot varandra så saklighet och fakta måste finnas i botten,
fakta runt utsläpp finns även de att hitta hos våra länsstyrelser även om man inte ska betrakta utsläppen i lokalt perspektiv utan mer globalt.
Hursomhelst så finns inte mätskala tillräckligt liten för att få med skoteråkningen jämfört med andra fritidsnöjen typ gräsklippare, motorbåtar osv.
Ex från Norrbotten hur utsläppen fördelas (ur fjällprogram 2005):
Det regionala miljömålet är identiskt med det nationella som är den övergripande
målsättningen för Sveriges klimat som ska uppnås inom en generation:
Halten av växthusgaser i atmosfären skall i enlighet med FN:s ramkonvention för
klimatförändringar stabiliseras på en nivå som innebär att människans påverkan på klimatsystemet inte blir farligt.
Målet skall uppnås på ett sådant sätt och i en sådan takt att den biologiska mångfalden bevaras, livsmedelsproduktionen säkerställs och andra mål för hållbar utveckling inte äventyras.
Sverige har tillsammans med andra länder ett ansvar för att detta globala mål kan uppnås.
Detta miljömål berör fjällen i hög grad trots att koldoxidutsläppen som ökar växthuseffekten till största delen kommer från användningen av fossila bränslen i industrin, för transporter, elproduktion och uppvärmning i oråden utanför fjällområdet.
I Norrbotten kommer 80 procent av länets totala koloxidutsläpp från industrin och de kommunala värmeverken. Av dessa står LKAB-Kirunagruvan för 5 procent, Kiruna värmeverk för 2 procent och LKAB-Malmbergsgruvan för 1 procent åren 1995-1999.
Biltrafiken står för 11 procent och flygtrafiken för mindre än 1 procent.
Inga regionala delmål berör fjällområdet.
Dessa siffror från slutet 90 talet lever nog ännu hos en del politiker, det finns färskare siffror för respektive län att hitta, i alla fall sammanställt fram till 2007-2008 , de är lite mer detaljerade och även mer "statisticerade" (jo, rapande av statistik är ju lögn och förbannad dikt när det kommer ur en politikers mun då fakta, siffror och grafer kan vridas beroende på hur man presenterar dem).
Jo, man får ju hoppas det. Men alla verkar inte känna till det, landshövdingen i jämtland tex. :afraid: :frusty:
http://ltz.se/nyheter/ostersund/1.855727
Men låt oss hoppas att förnuftet segrar.
Ytterligare ett exempel på att politiker inte är sakliga och uppdaterade utan går på något de läst eller hört någon gång tidigare, hennes åsikter i artikeln skulle stämma bättre i takt med tiden 2000-2005 och inte i mars 2009 då flertalet myndigheter och skoterorganisationer släppt detta osakliga tyckande.
Hon fikade nog efter kortsiktiga politiska poäng under första året av sitt värv.
Tur i oturen så är faktiskt miljöministern både klok och saklig för mellan raderna den 10 februari ifjol så var det en påtryckare till länen att släppa detta och låta Nationella Snöskoterrådet hantera det, de har ju representanter från alla inblanda parter.
http://www.bd.lst.se/publishedObjects/10000909/13-2007terrangkorn_i_fjallen_korrslutv_070918.pdf
Poängtera punkten 8.7 på sidan 21, här påvisar utredaren (Ronny Edin) vad som orsakar dom egentliga markskadorna i samband med Terrängkörning i svenska fjällvärlden.
Och han sa att detta känner även beslutsfattarna hos NV till.
Jo, Ronny har ju en viss pondus, han har säkert gjort sitt bästa för att lyfta fram fakta gentemot de andra i t ex Nationella Snöskoterrådet.
Även Håkan W som ordförande har ett bra inflytande och kontaktnät, dock är han VV karriärist med allt det innebär så det hänger på vad "those on the top" vill åstadkomma i det längre perspektivet.
Alla skoterklubbar borde samla egna exempel på hur verkligheten ser ut, angående markskador från Snöskoteråkning vs. Fotvandring.

hoto:

hoto:
Helt rätt, dokumentation både av vad man gör, hur man gör det samt hur det ser ut året runt bidrar ju bl a till delaktighet från medlemmar, skapar lokal förankring och därmed ett tryck mot myndigheter och politiker (som ju också består av många som är vanliga människor som också kör bl a skoter.)
Har man en gång fått en politiker att nicka gillande, helst i offentligt sammanhang har denne svårt att ta tillbaka det.
:attention::attention:
Hursomhelst så är det upp till kamp, lokala påfund berör i slutändan alla skoteråkare som värnar om den fria åkningen.
Tänk bara vilket ramaskri om/när det skulle beröra t ex skoteråkningen i Åkersjön med restriktioner typ Yellowstones om 4 T, begränsat antal maskiner inom ett visst område osv.
_
:hmmmm::hmmmm:_______________________________________________________
Kanske det är så att de som i kommersiella syften börjat med avgiftsbelagda ledsystem läst alla utredningar och dragit de rätta slutsatserna i förhållande till framtida beslut, då kommer de att sitta i ett gyllene läge att göra rejäl affär av det