Polaris xcr 600 sp VOLTREGULATOR

Fredric851

Rookie sledder
1 jan 2000
12
0
0
Ramsjö Sverige
kan voltregulatorn göra så skotern får för lite ström om det blir fel på den? har råkat ut för ett tändplattehaveri och undrar om det kanske förstört den? har haft den inne på lagning och nu verkar det vara bara 6 volt istället för 12.
tacksam för svar.

 

torbjorn

Välkänd medlem
1 jan 2000
2.526
9
38
Sundsvall
RE: Polaris xcr 600 sp VOLTREGULATO

Det är olika lindningar på tändplattan för lyse respektive tändning. Så ett fel på spänningsregulatorn kan knappast ställa till något för tändsystemet.

En spänningsregulator kan gå sönder på många olika sätt. Att den börjar lämna alldeles för låg spänning är inte helt ovanligt.
Men tänk på att det är växelspänning i systemet, och att den är rätt "sönderhackad" och ful, alltså långt från sinusformad. En billig multimeter visar inte rätt om man mäter på en sån spänning.
Det finns två sätt att få pålitliga resultat:

Antingen skaffar man sig en dyr digitalmultimeter med s k True RMS-funktion. Den visar rätt även i såna här fall.

Eller också skaffar man två exakt likadana 12 V glödlampor, kopplar in den ena i skoterns elsystem och den andra till en likspänning som man kan variera på något sätt. Justera likspänningen så att bägge lamporna lyser exakt lika starkt och mät sedan likspänningen.
 

Dr Stein

Välkänd medlem
1 jan 2000
130
0
6
RE: Polaris xcr 600 sp VOLTREGULATO

Men visst går det att mäta växelspänningen från lys-spolen? Jag har ca 6 volt lik till lyserna, dock med ett billigare instrument. Lyser svagare än andra skotrar.
 

egon

Välkänd medlem
1 jan 2000
232
0
16
RE: Polaris xcr 600 sp VOLTREGULATO

Såvida du inte har en skoter med elstart, batteri, likriktare osv. så får du käpprätt fel värde om du mäter likspänning. Mät växelspänning istället så ska du se att det blir högre värde.
 

torbjorn

Välkänd medlem
1 jan 2000
2.526
9
38
Sundsvall
RE: Polaris xcr 600 sp VOLTREGULATO

Jo, vilket instrument som helst ger ju nån slags utslag när man mäter på den där orediga växelspänningen, men vad ett billigt instrument visar har förmodligen inget alls att göra med hur hög spänningen verkligen är.

Om man får ut likspänning på en skoter utan batteri och sånt, samtidigt som lyset lyser svagt, så är det ett säkert tecken på fel i spänningsregulatorn. Ett "normalt" billigt mätinstrument ska visa i stort sett 0 v när det är ställt för likspänningsmätning.