Mycket vatten på isarna !

Stig Larsson

Välkänd medlem
27 okt 2006
2.886
2
36
Arvidsjaur
www.assf.se
Det är otroligt med vattensörja på isarna där det aldrig är kört. Det har även på dessa ytor bildats massor med vindvakar av vattnet som tränger upp genom sprickorna i isen. Detta medför att det i dagsläget gör det omöjligt att kunna preparera lederna som har sträckor med okörda vattendrag.

Det är med andra ord inte så bra is där snön legat orörd hela vintern. Detta gör att det inte heller går att köra med bandvagnen på sådana ledsträckor. Men så fort som det går att färdas över isarna med bandvagnen så kommer vi att börja köra även dessa leder.

Hur kan du som skoteråkare hjälpa till ?
Du som är ute och kör kan underlätta framtida ledpreparering genom att trampa upp lite bredare när du passerar vattendragen, Gör gärna ett nytt spår enhalvmeter utanför det gamla. Vattnet som då tränger upp fryser ihop och förstärker leden och kylan går ner i isen så att den blir tjockare.
Har du möjlighet, kör gärna en extra gång över vattendraget.

På land behöver du inte tänka så, för där är det inga problem att ta sig fram med bandvagnen även om snön ligger djup.
Tackar på förhand för all hjälp ! :ciao:
 

Mucklan

Aktiv medlem
25 dec 2009
68
1
6
En stilla undran från en kustbo, har ni nått snödjup att tala om? Någon botten eller?
Ja nog räcker det då säkert till för att köra fast, och det är otroligt löst
Gissar att det är ca. 70 cm på samhället, då kommunen är stor så varierart ju snödjpet otroligt mycket, beroende på vilken del av kommunen du ska till.
 
Senast redigerad av en moderator:

Stig Larsson

Välkänd medlem
27 okt 2006
2.886
2
36
Arvidsjaur
www.assf.se
Några speciella sjöar du tänkte på? ska upp i helgen och kan hjälpa till lite ;)
Vore guld om du körde Nasaleden mot Storavan. Det har ju börjat frysa upp på sjöarna, så det bär ganska bra för skotrarns.
Kanske för bra<, så bäst är ju om det går att köra så vattnet tränger upp, då fryser det upp bättre.
Problemet nu är, när man kommer med bandvagnen så bär inte ytskiktet, utan man gräver ner sig i issörjan. Var ut igårkväll på Snallarleden mot Abborrträsk, trots att det var kört med snöskotrar så höll inte ytskiktet för bandvagnen på en av tjärnarna, så jag var tvungen vända.
Blev tvärr massor av lömska spår, som tyvärr kan bli förrädiska när sikten är nersatt. :evil::evil:
 

Silly Bear

Moderator
27 maj 2005
3.465
23
38
43
Umeå/Boden
Tog mig tyvärr inte hela vägen mot storavan, lite för dåligt väder

Var därimot upp mot stenträsket och drog några extra vändor över och alla sjöar därifrån och över mot surliden malåhållet

Du överdrev inte, f-n så vatten det var på sjöarna, förstår att ni inte har vågat ut med bandvagnen
 

Stig Larsson

Välkänd medlem
27 okt 2006
2.886
2
36
Arvidsjaur
www.assf.se
Den långvariga kylan verkar ha gjort verkan. Var ute i Onsdagskväll i -25 och sladdade leden upp till Genliden. Alla vattendragen var helt problemfria. Var ut för 2 veckor sedan, för att göra detta jobb då, fick då vända efter att ha kört fast på isen just innan Nordlunda.
Det är otroligt ojämnt på isen just där efter fastkörningen, skarpa och höga iskanter, som kan vara förädiska i mörker. Försökte sladda ner dom värsta knölarna, men sladden bara hoppade och studsade. Men resultatet av själva ledsladdningen blir ju helt perfekt, då leden får en chans att frysa ihop tack vare att det är så få som är ute och kör.

Tyvärr så har jag allt för dålig kamera, så jag är inte så att fånga det underbara vinterlandskapet upp mot Genliden när månskenet lyser upp det hela. Gammelgranarna står som snöstatyer och i skenet av fullmånen så blir detta natursceneri fulländat. det är otroligt med snö däruppe, vissa drivor är enorma, körde fast 1 gång, ganska så rejält, fick koppla loss sladden och mixtra lite innan jag var så komma upp ur hålet.

Igår kväll skulle jag flytta en av våra ledsladdar, till verkstan för lite svetsjobb, då gick gaswiren av. Till kommande vecka, så planerar vi att ta upp Nasaleden, bara vi får tag i den nya gaswiren.
 

Kathalon

Välkänd medlem
28 jan 2011
382
0
16
Hemmingsmark
Hörde att de var dåligt uppe i Jäckvik också förra helgen, de har inte stakat ut leden på hornavan bort mot tjärnberg pga dålig is.

Här nere vid kusten är isarna riktigt fina, däremot var de otroligt dåliga förra året.
 

Stig Larsson

Välkänd medlem
27 okt 2006
2.886
2
36
Arvidsjaur
www.assf.se
Hörde att de var dåligt uppe i Jäckvik också förra helgen, de har inte stakat ut leden på hornavan bort mot tjärnberg pga dålig is.

Här nere vid kusten är isarna riktigt fina, däremot var de otroligt dåliga förra året.
Dom flesta man pratar med, fiskare, ledpreparerare mm. kan aldrig minnas att det har varit så mycket "Åvanevatten" så länge.
I regel brukar det frysa upp ganska fort när det blir dessa mängder. Men som sagt nu verkar kylan äntligen ha trängt ned, så nu blir det till att försöka jobba ikapp. Man kan väl säga att vi ligger 1 månad back.