Queens of terrain

Idéen med ett tjejevenemang började med att ägaren av Umeå Terräng & Motor ville ha in en tjejambassadör som kunde locka fler tjejer att börja köra skoter. Först in var då Fanny och hon kokade ihop eventet Queens of terrain med hjälp av några kompisar.

 

Text Stefan Sund

Fanny och Elaine njuter av det vita guldet!
– Vi på Umeå terräng hade då plats för en till Ambassadör och jag valde Elaine utan att tveka! säger Fanny.
– Ja, jag blev tillfrågad av Fanny andra året hon skulle ha Queens om jag ville hjälpa till. Jag har nog aldrig blivit så glad över ett erbjudande som just det, att hon faktiskt valde just mig! Sedan älskar jag att vara driven och ordna saker, säger Elaine.
Elaine och hennes son, båda gillar skoter lika mycket.

Elaine och Fanny är egentligen en rätt ny vänskap, men en otroligt stark sådan.
– Vi träffades genom den tragiska händelsen att Fannys hus brann ner, då hon varit en förebild inom skoteråkningen så valde jag att starta en insamling i hennes namn, så dom kunde köpa det nödvändigaste efter branden. Insamlingen landade på närmare 10.000:- på 1 vecka. Jag kontaktade sedan henne och gav henne pengarna, sedan dess har vi varit vänner och vi umgås både sommar som vinter. Fanny är för mig en helt otroligt snäll tjej med hjärtat på rätt ställe, en förebild och en stark tjej, säger Elaine.
– Jag visste inte vem Elaine var då, men reagerade över att någon vid namn Elaine hade startat en insamling på Facebook åt oss för att få oss på benen efter branden. Det vi hade gemensamt var tydligt skoteråkning vilket jag kunde se på hennes sociala medier, och jag föll direkt för hennes genomsnälla personlighet och vi har hållit kontakten sedan dess! säger Fanny.

Hur började ert intresse för skoter?
– För mig har skoter funnits sedan jag var liten, kan inte minnas att vi någonsin varit utan skoter i vår familj. Man var inte särskilt gammal då man fick ta sin Ski-Doo Citation ut på myrar och sjöar. På den tiden tvekade man inte på att gasa inför ett hopp (hahaha), säger Elaine och fortsätter. Under ungdomens dagar åkte man mest runt med kompisar och grillade med mera. 2009 köpte jag och min nuvarande man första gemensamma skotern. Sedan dess har vi haft skoter, och nu är jag Polaris-ambassadör för 4:e året i rad och intresset bara växer.
– För mig började det också tidigt då vi alltid haft stuga ute på en ö, så vintertid fick vi alltid lov att köra skoter dit för att ta oss över isen. Fick tidigt en egen Yamaha ET 250 som jag nötte väl som liten. Sedan dess har intresset hållit i sig och jag har kört så fort jag haft tid! säger Fanny glatt.

Vad är det bästa med skoteråkning?
– Det bästa är att få klä på sig alla skydd och kläder, känna hur kroppen börjar pirra lite av dagens förväntningar. Ännu bättre är det om man har med sig någon som är ännu mera taggad än en själv. Då kan inget gå fel!
Känslan av att starta skotern och 2-takts röken osar runt en gör att känslan av glädje sprider sig. Man blir fri, man kan ta sig vart man vill (dit man får åka). Sedan finns det alltid något nytt att testa, eller att nöta något man älskar att göra, säger Elaine.
– Helt klart friheten,säger Fanny och fortsätter. När man väl blir duktig att hantera sin maskin fungerar skotern som en förlängd arm till att ta sig fram ute i naturen. Skoter kan ta en på ett sätt som ingen annan maskin kan, därför känner man sig helt fri och mår dessutom bra i både kropp och själ av att få vara ute och använda både hjärna och muskler.

Hur länga har ni kört Queens of terrain?

Det här blir tredje året Queens kör och det andra som Elaine är med, och vi ser fram emot att få träffa alla tjejer i år igen! säger Fanny lite förväntansfullt.

Hur går det till och vad gör man på Queens of terrain?

– På eventet tränar vi och peppar varandra att bli bättre på lössnöåkning där mycket handlar om att våga mer. Vi pratar också vett ute på fjället och lavinsäkerhet med mera. Vi lär ut teknisk åkning och hur man som tjej om man är liten kan använda maskinen för att få den dit man vill. Under helgerna kör vi även roliga lekar och utmaningar för att få en bra sammanhållning och stämningen är alltid på topp! säger Fanny glatt.

– Man har även möjlighet att byta maskiner med varandra och få prova lite andra skotrar för att testa lite olika körställningar med mera. Vi har även lite olika tävlingar och utmaningar under helgen som är otroligt uppskattade och man kommer varandra väldigt nära, man får vänner för livet, säger Elaine.

 

Man har arrangerat evenemanget på lite olika ställen under åren. Man kommer hålla till i Saxnäs i år, då det stället har bra terräng för alla kunskapsnivåer inom friåkning.

– Boende har varierat från hotell i Tärnaby första året, Hotell i Arjeplog andra året och nu tredje året blir det en stuga på Mountain Logden i Saxnäs! säger Fanny.

I år har man även delat upp evenemanget i två olika tillfällen, man kör en lite lättare och en lite mer avancerad träff. Detta för att alla ska få ut så mycket som möjligt av det hela. Man kommer att ha åtta deltagare i varje grupp plus fem guider. Årets evenemang kommer att gå av stapeln torsdag till söndag både vecka 9 och 11.

– Alla biljetter är slutsålda och vi har en reservlista på närmare 30 personer. Verkligen superkul att det är så många tjejer som söker sig till event, säger Elaine.
– Info om detta har vi på våra sociala medier på Facebook och Instagram. Men vi samlar även all fakta på våran hemsida. Där till exempel deltagarna får en länk vid ett visst klockslag där de kan skriva in sin ansökan, avslutar Fanny.

Vi använder cookies för att säkerställa att vi ger dig den bästa upplevelsen på vår hemsida. Om du fortsätter att använda den här webbplatsen antar vi att du är nöjd med det. Acceptera Läs mer