Musik i amatörfilmer?

henkew

Välkänd medlem
31 dec 1999
1.630
0
16
44
Bredbyn
www.henkew.com
Att göra egna skoterfilmer är ju populärt och då vill man såklart ha med lite schysst musik, men är det någon som vet vad som egentligen gäller, lagligt sett?

Får man ta med vilken musik som hellst så länge man inte tjänar pengar på filmen?
Om man använder "gratis-musik", t.ex. från music.download.com, kan man då kränga rullen dyrt och tjäna storkovan? (som att det skulle gå... :rolleyes: )
Och hur ställer det sig om filmen används för att göra reklam, jag har t.ex. funderat på om tobe (företaget, www.tobe.nu) betalar för att ha kända låtar med i sina filmer?

Kort sagt, har vi någon advokat här som kan upplysa alla glada amatörer?
 

Mattias Jonsson

Välkänd medlem
31 jul 2004
114
0
6
52
Arvidsjaur
Musik i AV produktion

Grundregeln är att ingenting är gratis oavsett syfte med produktionen. Läs mer nedan, texten är hämtad från STIMs hemsida. För mer exakt information stor jag att det är bäst att maila eller ringa till STIM.

----------------------------

Saxat från STIMs hemsida: http://www.stim.se/stim/prod/stimsajt.nsf/AllDocuments/4A0D81DB129E0E94C1256BE4003EDF46


AV-ProduktionerInspelning av musik till rörliga bilder, s k AV-Produktioner.Enligt lagen om upphovsrätt krävs det tillstånd för att framställa film-, video-, tv- eller multimediaproduktioner som innehåller musik. Tillstånd får du av NCBs lokalkontor i Sverige.

Så här går det till:
  1. Fyll i NCB-anmälan enligt anvisningarna och skicka in den till NCB i god tid före tillverkningen av AV-produktionen. Blankett hittar du under Blanketter .
  2. Efter någon vecka får du faktura från NCB. Avgiften avser ersättningen till rättighetshavarna (upphovsmän och förlag) till musiken som förekommer i din AV-produktion.
  3. När fakturan är betald har du tillstånd att:
    -framställa den AV-produktion som du har ansökt om
    -sprida upplagan på det sätt du har angivit
Tariffer finns under respektive avdelning.

NCB är rättighetshavarnas ekonomiska ombud. Därför är vi skyldiga att se till att den som spelar in musik verkligen inhämtar tillstånd. Därför bevakar vi marknaden och ingriper om olagligt utnyttjande av musik förekommer.

Har du frågor gällande AV-produktioner så kontakta ncbav@stim.se, tel 08-783 88 15.
 

henkew

Välkänd medlem
31 dec 1999
1.630
0
16
44
Bredbyn
www.henkew.com
Vilken djungel!

Bäst att se upp för dom som har kända låtar i sina filmer då, så att dom inte åker på att betala en massa avgifter.
Fast risken att en svensk skoterfilm blir kollad är väl inte så stor...

Många seriösa filmare har börjat använda egen (eller kompisars) musik har jag märkt, det är nog bäst, och coolast!
 

Mattias Jonsson

Välkänd medlem
31 jul 2004
114
0
6
52
Arvidsjaur
Farligt

Risken att åka dit är nog ganska liten. Men om man åker dit kommer det att kosta pengar. Om man har sålt eller gett bort något på ett media, CD, DVD eller VCR t.ex. är det lätt för dem att se hur många som du har sålt till och därmed sätta ett pris.
Om man däremot gör dem tillgängliga via internet får man större problem. Som jag har förstått det är det så att de då kommer att debitera efter hur många som har haft möjlighet att ladda ner. Det kan bli ganska mycket pengar i slutänden.
 
E

Ej medlem/Inloggad

Spunkbastards.Com

Vi är ett gäng grabbar som numera satsar seriöst på att göra bra amatör skoterfilm och skall man göra seriös film så måste man bra musik.
För att få använda musik i filmen så måste man skaffa sig rättigheter till detta, rättigheterna köper du av skivbolag eller av ex. management bolag som innehar dessa. Detta kostar pengar!
All musik som finns i våra filmer har vi rättigheter att använda.

Men risken att om man gör seriösa filmer med olaglig musik och sprider dessa är att man kan åka fast, nätet scannas hela tiden efter musik som är olaglig.
I Slutändan så innebär det att man får ofantliga belopp i böter genom att man använder olaglig musk, stim avgifter, förlorade förtjänster m.m m.m
Hittar du exempelvis en film med musik av metallica på en amatör rulle med skoter så är sannoliheten väldigt stor att det är olaglig musik, metallica kostar mycket pengar att ha med i en film.

Men använder du filmen endast för privat bruk så får du lägga in musik som du själv har köpt och titta på det själv. endast när filmen finns för nerladdning, försäljning eller publik visning etc så måste man ha rättigheter på detta.

Ps: Kolla in vår nya teaser på www.spunkbastards.com

/spunkbastards